Nem og Bæredygtig Madplan

Her på Soso er vi vilde med mad! Jeg elsker at bage og eksperimenterer i køkkenet med nye og sjove opskrifter og afprøve ideer der falder mig ind, mens resten af familien bare elsker at spise 🙂

Desværre har jeg på lige på madfronten mange fællestræk med gravide kvinder. Det er ikke anormalt at jeg pludselig får en altoverskyggende lyst til noget helt specifikt, jeg bare må have.

Jeg er samtidig en af de mærkelige støbninger, som synes det at købe ind og jage tilbud er sand fornøjelse og ikke en af hverdagens sure pligter. Dette er en farlig kombination som er både en dyr for miljøet og for pengepungen. Min manglende evne til at begrænse mig, har resulteret i at vi herhjemme er begyndt at lave madplan for 5 dage ad gangen, dette efterlader rum til dage hvor man kan være lidt kreativ med sine rester,  til spise ude eller lave hvad man har lyst til på selve dagen.

Madplanen har sparet os både tid og en hel del penge, samtidig har den været med til at begrænse vores madspild ganske betydeligt.

Det har gjort det lettere at gennemskue hvad der er i køleskabet da alt har en funktion og de spontane køb er blevet, ja jeg ville gerne sige elimineret, men de er i hvert fald blevet mærkbart begrænset.

For at lave den mest effektive madplan forsøger jeg at finde retter der komplimenterer hinanden. Skal jeg eksempelvis bruge en halv squash til en ret, sørger jeg for at resten af squashen kan benyttes i en af de andre retter. Specielt når jeg skal købe kød går jeg efter de gule “red maden” mærker, som indikerer at produktet er på sidste holdbarhedsdato. Jeg sørger derfor bare for enten at tilberede det samme dag eller at fryse det ned så det er klar til brug, den dag det skal indgå i en af retterne. Det sætter selvfølgelig stadig et miljømæssigt aftryk, men det er økonomisk for pengepungen og man afhjælper på samme måde madspild, det er lidt win win, når man ikke er helt klar til at sige farvel til kødet.

 

I denne uge står den på disse 5 retter, vi er kun 2, men laver ofte mad til lidt flere da der tit kommer sultne folk forbi til en bid mad.

Club sandwich i hjemmebagte pitabrød. (Jeg lavede en stor portion blev 9 stk)

 

Pitabrød:

 

4 dl. Koldt vand

25 g. økologisk gær – koster ca. 3 kr for en pakke på 50 g.

600 g. økologisk durum mel – koster ca. 20 kroner for 1 kg.

1 tsk. Sukker

1 tsk. Salt

Olie

 

  1. Opløs gæren i det kolde vand
  2. Når gæren er opløst tilsættes mel, sukker og salt
  3. Dejen skal nu røres grundigt i ca. 10 minutter i røremaskine eller til dejen slipper siderne
  4. Tilsæt 2 spsk. Olie og rør godt
  5. Fjern nu dejen fra skålen. Skåles smøres nu med lidt olie hvorefter dejen føres tilbage
  6. Lad dejen hæve til ca. dobbelt størrelse dette tager ca. 1 time
  7. Ælt dejen igennem og del dejen op til ca. 9 lige store boller.
  8. Lad nu igen dejen hæve ca. 15 minutter
  9. Tænd ovnen på 250 grader varmluft, benyt gerne en pizzasten eller bagstål giver det klar bedste resultat.
  10. Rul nu bollerne ud til en tykkelse på ca. 0,5 cm.
  11. Lad nu pitabrødene hæve ca. 10 minutter
  12. Bag pitabrødene i ovnen, på bagestål/pizza sten er der plads til ca. 3 ad gangen, brødene skal have ca. 5 minutter.

 

 

Derudover skal der bruges

 

3 kylling fileter – ca. 30 kr.

3 økologiske tomater – ca. 15 kr. for en pakke, resten skal bruges til pitabrødene

1/2 økologisk agurk – ca. 8 kr.  Resten skal bruges i pitabrødene

1/2 Iceberg salathoved

4-5 økologiske æg, her havde vi nogen liggende fra sidste uge som skulle bruges, normalpris ca. 27 kr. de resterende æg skal bruges til squashpandekagerne.

1 pakke bacon i skiver, her kan du normalt få 2 pakker for ca. 20 kr.

 

Derudover skal der laves en karrydressing:

 

2 spsk. Mayonnaise evt. hjemmelavet (hjemmelavet mayonnaise er super nemt at lave og så smager det bare fantastisk)

2 spsk. Cremefraiche ca. 12 kr.

1 tsk. Dijonsennep – har vi altid i køleskabet, men kan fås til ca. 10 kr.

1 spsk. Karry

1 tsk. Salt

1 tsk sukker

Lidt kværnet peber

Smag evt til med lidt citronsaft.

Nu er der kun tilbage at bygge sandwichen – velbekomme 🙂

Spidskål, løg gulerødder og hakket oksekød (resterne fra dette kan med fordel bruges til forårsruller, det smager super lækkert)

 

1 spidskålshoved – ca. 15 kr.

4 store gulerødder – 1 pose ca. 12 kr.

2 løg – 1 pose ca. 10 kr.

400 g. hakket oksekød – ca. 30 kr. hvis ikke man køber økonomipakken med 800 g. til 49 kr.

1 lille bundt persille – ca. 9 kr.

1/2 tsk. cayennepeber

1/2 tsk. Stødt spidskommen

Muskatnød

Smag til med salt og friskkværnet peber

 

  1. Hak og sorter løgene på en tykbundet pande.
  2. Tilsæt kødet
  3. Mens kød og løg simre skal gulerødderne skralles og rives
  4. spidskålet skæres i tynde strimler
  5. Bland gulerødder, spidskål og krydderier i kødet og lad det simre på blusset i 10-15 minutter, alt efter hvor meget bid man ønsker, at der skal være i gulerødderne
  6. Tilsæt til sidst lidt hakket persille og lad det simre yderligere et par minutter

 

Hjemmelavede pitabrød (rester fra Club sandwich) med kylling stegt i gyros.

 

Her skal man benytter flere af de rester man har tilbage efter at have spist Club sandwich.

 

2-3 kylling fileter, ca. 30 kr. hvis man ikke køber økonomipakker eller “red maden” som vi ofte gør

1 dåse majs eller en frisk kolbe, ca. 10 kr.

1/2 agurk, rester fra Club sandwich

2 tomater,  rester fra Club sandwich

1/2 hoved icebergsalat, rester fra Club sandwich

4 hjemmelavede pitabrød,  rester fra Club sandwich

 

Denne rets formål var at afhjælpe mange af de rester man har liggende efter at have lavet Club sandwich og så smager det samtidig super lækkert, men min helt store salgspointe, her, er at det går hurtigt, maden er klar i løbet af 15-20 minutter og det er nu engang meget rart engang imellem, også selvom man elsker at stå i køkkenet.

 

Squashpandekager med æg og krydderurter

Kan evt. laves med lidt tyrkisk kofte til hvis man ønsker at tilføje lidt kød til retten.

 

2 økologiske squash – ca. 20 kr.

2 tsk. Salt

2 æg – Brug evt. rester fra Club sandwich

5 spsk. Hvedemel

1 bundt friskhakket persille – 10 kr.

1 bundt friskhakket mynte – 15 kr.

Evt. lidt dild – 9 kr.

Friskkværnet peber

1 fed hvidløg – ca. 10 kr.

Olie til stegning

 

  1. Squashen rives på den grove side, hvorefter den kommes i en skål sammen med 2 tsk salt.
  2. Lad den stå i en halv time, hæld massen i en sigte og knug saften fra med hånden. (squashen skal drænes helt for at man får et lækkert og sprødt resultat)
  3. Krydderurter hakkes fint og vendes i squashen
  4.  Squash, æg, mel og peber tilsættes og blandes i “farsen”
  5. Varm rigeligt med olie på en stor stegepande.
  6. Squashmassen sættes spiseskefuldvis i den hede olie
  7. Trykkes massen let flad og bag i godt 2 minutter på hver side. (De skal have en let gylden farev)
  8. De små pandekager lægges nu til afdrypning på køkkenrulle, inden de serveres, gerne sammen med en græsk yoghurt rørt op med salt, peber og krydderurter.

 

De fungere rigtig fint alene, men kan også med fordel spise med røget laks eller rejer.

Vi har lavet dem nogle gange med humus og köfte det er super lækker og blive lidt mindre forret agtigt.

 

 

Stegte ris med kylling og grøntsager.

3 økologiske gulerødder (Burde være rester fra spidskålsretten)

150 g. frosne ærter, 1 pose økologiske ærter 400 g. ca. 14 kr.

1 fed hvidløg

2 økologiske peberfrugter, ca. 18 kr.

1 bundt forårsløg, ca. 7 kr.

400 g. kogte ris, 1 pose økologiske ris 1 kg. Ca. 18 kr.

1 pakke kylling 2-3 fileter, ca. 30 kr.

 

 

  1. Sæt vand over til ris, når vandet koger tilsæt risene og lad dem koge på middelvarme i ca. 10 minutter
  2. Skræl gulerødderne og skær dem i fine tern.
  3. Vask forårsløgene, fjern top og bund og skær dem i skiver på skrå.
  4. Skær kyllingen i helt tynde strimler.
  5. Steg kylling og hvidløg ved høj varme i lidt olie i en wok. Krydr med salt og peber undervejs.
  6. Tag kyllingen op og stil den til side på en tallerken.
  7. Tilsæt evt. lidt mere olivenolie og steg gulerødder, forårsløg og ærter et par minutter. Tilsæt risene og varm godt igennem under omrøring. Tilsæt til sidst kylling, æg og soya og steg videre et par minutter. Smag til og tilsæt soya.

I alt plejer det at løbe op på ca. 550-600 kr. da der også skal købes lidt frokost og morgenmadsprodukter. Jeg forsøger personligt altid at købe kød der er på sidste holdbarhedsdag, den vej rundt kan man rede maden fra at blive smidt ud, således kan jeg måske ikke med god samvittighed, men i hvert fald med lidt renere samvittighed

Søndag skal der bages veganske julekager med Heede familiens børn, læs med i næste uge når der kommer opskrifter og tips til hvordan man laver de bedste miljøvenlige julekager 🙂

Med ønske om en dejlig aften

Alexandra co-owner og co-founder Soso Copenhagen

Share this post

Comments (25)

  • Thank you, I’ve just been searching for info approximately this subject for ages and yours is the best I’ve discovered so far. But, what in regards to the bottom line? Are you sure concerning the source?

  • Helpful information. Lucky me I found your site accidentally, and I am shocked why this twist of fate didn’t took place in advance! I bookmarked it.

  • I appreciate, cause I found exactly what I was looking for. You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

  • Fantastic site. Plenty of useful info here. I’m sending it to several friends ans also sharing in delicious. And certainly, thanks for your effort!

  • Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such great info being shared freely out there.

  • Its wonderful as your other blog posts : D, appreciate it for putting up. “Experience is that marvelous thing that enables you to recognize a mistake when you make it again.” by Franklin P. Jones.

  • I think this website has got some rattling excellent information for everyone. “As we grow oldthe beauty steals inward.” by Ralph Waldo Emerson.

  • he blog was how do i say it… relevant, finally something that helped me. Thanks

  • Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

  • I’m not positive where you are getting your info, however great topic. I needs to spend a while studying much more or working out more. Thanks for excellent information I was on the lookout for this info for my mission.|

  • What i don’t understood is in fact how you’re now not really much more smartly-preferred than you might be right now. You’re so intelligent. You already know thus considerably in relation to this topic, made me in my opinion imagine it from numerous various angles. Its like women and men are not interested except it’s something to do with Girl gaga! Your own stuffs great. At all times deal with it up!|

  • An interesting discussion is definitely worth comment. I think that you need to write more about this subject, it may not be a taboo matter but usually people do not talk about these topics. To the next! Cheers!!|

  • Great weblog here! Additionally your web site loads up fast! What host are you the use of? Can I am getting your affiliate link in your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol|

  • Wow! After all I got a website from where I can genuinely get valuable information regarding my study and knowledge.|

  • Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!|

  • Nice blog right here! Also your site quite a bit up fast! What host are you the usage of? Can I am getting your associate hyperlink in your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol|

  • If you would like to grow your familiarity just keep visiting this web page and be updated with the most up-to-date news update posted here.|

  • Your means of describing the whole thing in this piece of writing is really good, all be capable of effortlessly be aware of it, Thanks a lot.|

  • I absolutely love your site.. Pleasant colors & theme. Did you build this website yourself? Please reply back as I’m hoping to create my very own site and want to learn where you got this from or exactly what the theme is called. Appreciate it!|

  • Right now it looks like BlogEngine is the top blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?|

  • Very soon this site will be famous among all blogging and site-building visitors, due to it’s good content|

  • Everything is very open with a really clear clarification of the issues. It was definitely informative. Your site is very helpful. Thanks for sharing!

  • Itís nearly impossible to find knowledgeable people in this particular topic, but you sound like you know what youíre talking about! Thanks

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Begynd ved at indtaste din søgning, og tryk 'enter' for at søge

Shopping Cart

Ingen varer i kurven.