Julekager – veganske og klassiske
/
/
Julekager – veganske og klassiske

Julekager – veganske og klassiske

Her hos Soso Copenhagen elsker vi julen. For os er julen ensbetydende med nærvær, hygge og ikke mindst mad. Under Corona er nærvær og diverse julearrangementer ikke muligt og derfor må man hygge sig ekstra godt med lækker mad og ikke mindst julekager. I år er der heldigvis flere gode undskyldninger for at hyggespise.

 

  1. Chancen for at man får brug for sin bikinikrop i 2021 er desværre forsvindende lille.
  2. Med alle de aflyste julefrokoster, må der nødvendigvis være et underskud på kaloriekontoen i forhold til de forrige år.
  3. Nedlukningen af samfundet kan sgu godt være lidt deprimerende, hvorfor søde sager næsten er en nødvendighed.

 

Hvem prøver jeg at narre, jeg har aldrig haft brug for en undskyldning for at mæske mig i kage, men det er nu dejligt at have lidt undskyldninger på plads alligevel.

 

Når jeg bager går jeg meget op i at det smager godt og at det har den helt rigtige tekstur, derfor har jeg prøvet mig frem for at finde de bedste veganske alternativer, til smør, æg, mælk og meget mere. Dette har vi forsøgt at udnyttet til familiehyggedag søndag, hvor der er blevet bagt julekager i stor stil sammen med Heedebørnene. Vi valgte i denne omgang at den skulle stå på veganske brunkager og jødekager samt klassiske vaniljekranse.

Jeg kommer senere til at lave et opslag hvor jeg samler de forskellige erstatninger i en nem oversigt, så man lynhurtigt kan slå op hvad man skal bruge og hvornår.

 

Her får i først opskrifterne på vores yndlings julekager

 

Ingredienser

Vaniljekranse

 

  • 1 vaniljestang af god kvalitet
  • 200 g. blødt smør
  • 1 stort æg
  • 175 g. rørsukker
  • 225 g. hvedemel
  • 75 g. mandler som blendes til mandelmel
  • 1 knivspids salt

 

Det første der skal gøres når man skal lave mandelmel er at koge vand så man kan få smuttet mandlerne. Når dette er gjort skal mandlerne tørres i ovnen. Dette gøres ved at sætte mandlerne i ovn forvarmet til 185 grader, de skal have ca. 10 minutter.

Når mandlerne er kommet ud af ovnen skal de lige køle lidt af inden de blendes i en foodprocessor.

 

Nu skal selve dejen laves.

  1. Vaniljestangen flækkes og kornene skrabes ud og masses sammen med ca. 1 spiseske sukker.
  2. Smør, vaniljesukker og sukker røres sammen med en røremaskine.
  3. Bland mel, mandelmel og salt og tilsæt lidt ad gangen
  4. Til sidst tilsættes ægget og dejen røres igen grundigt
  5. Dejen føres nu direkte over i en sprøjtepose og vaniljekransene skal nu blot formes og bages inden de kan nydes, dejen må endelig ikke være for hård da den bliver noget nær umulig at presse gennem sprøjteposen.
  6. Sæt vaniljekransene i en forvarmet ovn på 200 grader, de skal nu bages i ca. 10-12 minutter.

 

Vaniljekransene er også mulige at lave i en vegansk udgave, hvor man benytter plantesmør i stedet for almindelig smør samt evt. vandet fra kikærter i stedet for ægget. De havde desværre ikke mere plantesmør da jeg var ude og handle derfor blev vaniljekransene desværre i den klassiske udgave.

Ingredienser

Jødekager

 

  • 350 g hvedemel
  • 125 g sukker
  • 2 tsk. Vaniljesukker (det hører ikke til i den klassiske opskrift, men jeg er vild med vanilje i stort set alt)
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk hjortetaksalt
  • Skallen fra en økologisk citron, her er det vigtig at man ikke går på kompromis.
  • 225 g plantesmør
  • 1 spsk. Maizena
  • 2 spsk. sojamælk

 

Her benyttede jeg samme fremgangsmøde som med vaniljekransene

  1. Først røres plantesmørret sammen med sukker og vanilje
  2. Hernæst blandes mel, salt og hjortetaksalt og røres i dejen
  3. Maizena og sojamælk piskes sammen og tilsættes herefter til dejen
  4. Dejen lægges på køl i mindst 1 time, inden den rulles og derefter stikkes ud i de juleforme man må have liggende.
  5. Drys til sidst med kanel inden kagerne bages ved 200 grader i ca. 6-8 minutter.

 

 

Ingredienser 

Brunkager

  • 250 g smørblok
  • 250 g rørsukker
  • 125 g lys sirup
  • 2 tsk potaske
  • 1,5 spsk. koldt vand
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 tsk nellike
  • 1 tsk ingefær
  • Skallen fra 1 appelsin
  • 500 g hvedemel
  • Evt. 50 g mandelmel for at gøre dem ekstra sprøde
  • Mandelsplinter/hakkede mandler (disse blev i denne omgang undladt da jeg ikke var sikker på om de ville være et hit hos børnene

 

  1. Rør blødt plantesmør, sukker samt sirup sammen med en røremaskine.
  2. Rør potaske sammen med koldt vand, indtil opløst og vandet igen er klart.
  3. Bland mel, mandelmel og  krydderier, jeg tilsætter gerne lidt ekstra ingefær, da jeg godt kan lide mine brunkager spicy.
  4. Nu tilsættes potaske, revet appelsinskal, mel, krydderier samt mandler og dejen røres grundigt.
  5. Brug evt. hænder til at samle dejen færdig.
  6. Dejen deles nu i 2 og formes til aflange ruller.
  7. Rul dem stramt i bagepapir eller tilsvarende så de holder formen. Dejen kan være lidt blød, men vil størkne op på køl.
  8. Køl brunkagedejen i mindst 4 timer gerne natten over.
  9. Skær tynde skiver af dejen og placer dem på bagepladen.
  10. Bag brunkagerne i en forvarmet ovn på 175 grader i ca. 8 minutter
  11. Afkøles på rist hvor de bliver hel sprøde

 

Rigtig god jul og god bagelyst 😉

 

De bedste julehilsner

 

Alexandra, Team Soso Copenhagen

Share this post

Begynd ved at indtaste din søgning, og tryk 'enter' for at søge

Shopping Cart

Ingen varer i kurven.